Kevätrypsiä suositellaan kylvettävän 200–300 kpl/m2 ja kevätrapsia 150–200 kpl/m2. Kevätrapsin hybridilajikkeilla suositeltava siemenmäärä on 100–150 kpl/m2.

Kylvösiemenmäärällä ja sen myötä kasvutiheydellä on suora vaikutus kasvuston rakenteeseen. Harvemmassa kasvustossa kasvit haaroittuvat enemmän ja ne tuottavat enemmän lituja kasvia kohden. Harvemmassa kasvustossa kasvaneet kasvit ovat usein myös pidempiä ja niiden varren tyvi on paksumpi kuin tiheässä kasvustoissa kasvaneilla kasveilla. Koska harvassa kasvustossa suurempi osa liduista tuotetaan sivuversoissa, voi tuleentuminen viivästyä sivuversojen pitkään kestävän ja eriaikaisen kukinnan takia. Tällöin on vaarana, että sadon lehtivihreäpitoisuus jää liian korkeaksi tai sadonkorjuuolosuhteet heikkenevät sadonkorjuun viivästymisen takia.

Rypsi ja rapsi pystyvät kompensoimaan alhaista kasvutiheyttä lisäämällä yksittäisen kasvin kokoa ja haaroittumista. Rypsi ja rapsi voivat kompensoida myös litujen ja siementen lukumäärän suhteen niin, että litujen lukumäärän ollessa alhainen siementen määrä lidussa kasvaa ja samoin yksittäisen siemenen koko kasvaa. Mikäli kosteutta on riittävästi, sivuversojen määrä voi kasvaa paljon, mutta kuivassa kasvusto voi jäädä harvaksi.

Tiheä kasvusto on herkempi lakoutumiselle ja pahkahomeelle. Pahkahomeen torjunnan kannalta olisi tärkeää pyrkiä ilmaviin kasvustoihin, joissa taudin esiintyminen runsaana on epätodennäköisempää. Tiheä kasvusto kilpailee alkukasvukaudella myös toisaalta paremmin rikkakasvien kanssa elintilasta ja se siten torjuu paremmin rikkakasveja.


Lähteenä on käytetty osittain vyr.fi -sivuston viljelyopasta.