Toista vuotta järjestettävä Öljykasviseminaari keräsi Raaseporiin Mustion linnaan 67 osallistujaa paikan päälle ja sitä seurasi etälähetyksenä 131 henkilöä. Paikalla oli öljykasvien viljelijöitä, niistä kiinnostuneita ja tuotantoketjun muita toimijoita kuulemassa alan nykyisistä mahdollisuuksista ja kehittämistoimista.
Rypsin ja rapsin viljelyaluetta pyritään laajentamaan niin viljelijöiden kuin jalostajienkin toimesta. Nykyisistä lajikkeista varsinkin rypsiä voi viljellä onnistuneesti suuressa osassa Suomea. Öljykasvien viljely on usein kannattavampaa kuin viljojen, mikä tekee rypsistä ja rapsista kiinnostavan vaihtoehdon viljelykiertojen monipuolistamiseksi.
Rypsin ja rapsin viljely on kannattavaa
Seminaarin järjesti RypsiRapsi-foorumi ja Pyhäjärvi-instituutin, Nylands Svenska Lantbrukssällskapin ja ProAgria Keskusten Liiton Rypsin ja rapsin viljelyvarmuuden ja -määrän lisääminen -hanke. Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Sauli Jaakkola ja asiantuntija Johanna Pihala avasivat tilaisuuden ja kertoivat RypsiRapsi-foorumin toiminnasta öljykasvien viljelyn kehittämisen parissa.
RypsiRapsi-foorumin toimijoissa on mukana Apetit Kasviöljy Oy, jonka liiketoimintajohtaja Timo Huttunen esitteli rypsin ja rapsin ajankohtaista markkinatilannetta. Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta öljykasveille on paljon kysyntää ja kotimaisten satomäärien lisääminen on tärkeää.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana öljykasvien tuotanto on myös ollut selvästi viljoja kannattavampaa keskisadoilla, kertoi omassa puheenvuorossaan ProAgria Keskusten Liiton kehityspäällikkö Sari Peltonen. Sadon määrän lisäksi rypsin ja rapsin osalta on syytä seurata tarkasti laatua, painotti Nylands Svenska Lantbrukssällskapin kenttämestari Mikael Fröberg.
Uudet tuulet Viron ja kotimaan öljykasviviljelyssä
Tilaisuudessa kuultiin myös puheenvuoro Viron viljelytilanteesta, kun Scandagra Eestin viljaliiketoiminnan johtaja Marge Pähkel kertoi paikallisesta öljykasvien viljelystä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Viron öljykasviviljelyssä on tapahtunut radikaali muutos, kun kevätrapsin viljelystä ollaan siirrytty lähes kokonaan syysrapsin viljelyyn. Kasvukausi 2024 oli Virossa erittäin haastava kuivuuden ja kasvintuhoojien takia. Tällä hetkellä syysrapsien talvehtiminen näyttää kuitenkin onnistuneelta, mikä luo positiivisia odotuksia tulevalle kesälle.
Seminaarin iltapäiväohjelmassa kuultiin runsas määrä viljelijäpuheenvuoroja. Alasaaren tilan Kari Alasaari kertoi vuoden 2024 laajoista lannoituskokeista, joiden tuloksien pohjalta julkaistaan pian Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijan, Marianne Nordmanin tekemä opinnäytetyö.
Tarkkuuskylvön hyödyntämisestä kevät- ja syysrapsin viljelyssä kertoi Hunsan tilan Ilmari Hunsa ja syysrypsin kylvöstä ohran aluskasviksi Kaurasen tilan ja Apetit Kasviöljyn kehityspäällikkö Mikko Kaase. Syysrypsin soveltuvuudesta ja haasteista luomutuotantoon valotti yleisöä Juvan Muumaan Anssi Laamanen.
Rypsin viljelyn käytännöistä ja mahdollisuuksista pohjoisemman Suomen kasvuolosuhteissa antoi viljelijä Jaakko Kangas. Pohjoisemmat sääolosuhteet vaativat viljelijältä tarkkaa ajoitusta, mutta tuholaispaine on eteläistä Suomea helpompi.
Toni Linqvist, MTK:n Öljy- ja valkuaiskasviverkoston puheenjohtaja, nosti esille kuinka suomalaiset viljelijät seuraavat selvästi markkinoita.
”Tänä vuonna panostetaan selkeästi öljykasvien viljelyyn. Tehdään tästä öljykasvien vuosi!”, Linqvist sanaili tilaisuuden päätteeksi.
Ensi vuonna Öljykasviseminaari järjestetään 19.3.2026.