Avaa valikko

Kokemäki I

Mitä testataan? Muokkaustavan vaikutus rapsin taimettumiseen sekä kirppojen määrään

Muokkaustavat: Suorakylvö ja keväinen kevytmuokkaus

Kylvötavat: Suorakylvö ja keväinen kevytmuokkaus. Verranteena kylvö joka toisella vantaalla. Rapsikuoriaisen torjunta houkutuskasviksi kylvetyltä kevätrypsireunukselta.

Houkutuskasvi: peittaamaton rypsi

Havaintokokeen perustiedot:

Kasvi ja lajike, kylvömäärä: Kevätrapsi, Proximo-lajike (peitattu), 10 kg / ha

Muokkaustapa ja -syvyys: Lautasmuokkaus / suorakylvö

Kylvöpäivä: 30.4.2020

Lannoitus: BeFert NPK (27-3-5) 350 kg/ha + Starttiravinne (12-23-0) 35 kg/ha + 16.6. 2020 BeFert CAN (27- -)-lisälannoitus 150 kg/ha

Rikkojen torjunta: Matrigon ruiskutus lohkolla olevien suurten saunakukkien torjumiseksi (teho hidas)

Muuta: Lohkon ympäri kylvettiin 6 metrin rypsiraita, kirppavioitukset tässä pahempia kuin rapsilla. Lohkolla on 6 m raita, jossa joka toinen siemenvannas on suljettu (siemenmäärä 50 %).

Puinti: 15.11.2020

Tuloksia ja kuvia: Rapsikuoriaispaine kasvustossa oli erittäin suuri. Kesän helteisistä sääolosuhteista ja kasvuston poutimisesta johtuen kasvusto ei kyennyt kompensoimaan kuoriaisten vioituksia normaalilla tavalla. Sato muodostui sivuversoihin, joka myöhästytti sadon valmistumista huomattavasti. Kasvusto puitiin marraskuun puolivälissä 2020.

Havaintokoekaistoja ei puitu erikseen johtuen myöhäisestä puintiajankohdasta ja tuulen aiheuttamista satotappioista. Aikaisemmin kesällä 2020 erot muokkaustavoissa ja siemenmäärässä eivät näkyneet kasvustossa, joka oli loppukesällä hyvin vahvan näköinen.

Mittaustulokset

11.9.2020 kasvusto oli vahva, mutta täysin vihreä.