Avaa valikko

Sadonkorjuu

Öljykasvien puintia ei tule aloittaa liian aikaisin, koska se voi johtaa sato- ja laatutappioihin. Vaikka kasvusto on päältä harmaata, kasvuston alimmat lidut voivat vielä olla vihreitä. Rypsilajikkeiden tuleentuneiden siementen väri on pääosin punaisenruskean musta, mutta joillakin lajikkeilla osa siemenistä on päältä kellertäviä. Rapsin tuleentuneet siemenet ovat mustia.

Öljykasvien tuleentuessa siemenen lehtivihreäpitoisuus laskee ja se on yleensä laskenut riittävän alhaiseksi, kun siemenen kosteus on 20-25 % välillä. Lehtivihreäpitoisuus on laatuhinnoitteluperuste. Tuleentuneet rypsin ja rapsin siemenet ovat sisältä kirkkaan keltaisia. Siemenen lehtivihreäpitoisuuden voi tarkistaa silmämääräisesti murskaamalla siemeniä kovaa alustaa vasten. Mikäli lidun siemenistä yli 10 % on sisältä vihertäviä, ei puintiin kannata vielä ryhtyä, koska siementen lehtivihreäpitoisuus on silloin vielä liian suuri. Lidut tuleentuvat aina hieman epätasaisesti ja arviointiin kannattaa kerätä siemeniä eri kohdista kasvia ja peltoa.

Ankara halla keskeyttää rypsin ja rapsin normaalin tuleentumisen eikä siemenen lehtivihreäpitoisuus enää sen jälkeen muutu. Hallan jälkeen puintia kannattaakin viivästyttää kunnes mahdolliset paleltuneet vihreät siemenet kuivuvat, eivätkä turhaan tule sadon mukaan kuormittamaan kuivausta.

Siementen kuivaus on aloitettava välittömästi sadonkorjuun jälkeen, sillä puintikostea rypsin ja rapsin siemen lämpenee nopeasti. Kuivattujen siementen loppukosteuden tulee olla 7 – 9 %:n välillä.

Lähteenä on käytetty osittain https://www.vyr.fi/rypsin-ja-rapsin-viljelyopas/

Nopea testi öljykasvin siementen riittävän tuleentumisen toteamiseksi. Laita siemenet valkoiselle paperille, teippi päälle ja murskaa. Jos yli 90 % siementen sisällöstä on keltainen, siemenet ovat tuleentuneet riittävästi puintiin.