Avaa valikko

Rapsikuoriainen (ja kaalikoi)

Kun ensimmäiset rypsit ja rapsit kasvattavat lehtiruusukkeita ja nuppuja, tarkoittaa se rapsikuoriaisen tarkkailun aloittamista. Rapsikuoriaiset voivat olla piilossa ruusukkeen sisällä ja tehdä tuhojaan kehittyviin nuppuihin. Tee siis tarkkailu huolellisesti ja aloita se heti ensimmäisten kukkanuppujen muodostuttua. Torjuntakynnys on 0,5 kuoriaista/kasvi varhaisella nuppuasteella ja myöhemmin, ennen kukintaa 2-3 kuoriaista per kasvi.

Torjuntaruiskutusten alkuun ei suositella pyretroideja, vaan torjunta aloitetaan Avaunt-valmisteella. Tämän teho riittää viikoksi. Avaunt tehoaa myös kaalikoihin. Sen jälkeen, mikäli kuoriaisia edelleen esiintyy ja ne ovat aktiivisia, jatka Mospilanilla tai Biscayalla. Biscayan käyttö on sallittu vielä vuonna 2020. Huomioi, että Biscayalla on pohjavesirajoitus. Kaikkia edellä mainittuja aineita saa käyttää vain kerran kasvukaudessa. Niiden vaikutuksesta rapsikuoriaiset lopettavat syönnin heti, mutta kuoriaiset kuolevat vasta muutaman päivän päästä. Huomioi tämä jatkotoimenpiteistä päättäessäsi. Mikäli torjunta vaatii vielä uusimista, ota käyttöön Mavrik (pyretroidi). Mavrik -käsittelyn saa toistaa.

Ota huomioon luontaiset pölyttäjät ruiskutuksia tehdessäsi, ja arvioi tarkkaan torjunnan todellinen tarve ja järkevyys tuholaispaineen ja kasvuston kunnon mukaan. Jo kukinnan aloittanutta kasvustoa ei tule ruiskuttaa.