Öppna menyn

Lovisa

Mitä testataan? Houkutuskasvin tehon havainnointi viljelykasvin tuholaistorjunnassa. Peitatulla rypsillä kylvetty kaista rapsipellon reunalla.

Havaintokokeen perustiedot:

Esikasvi: Ohra

Kasvi ja lajike, kylvömäärä: kevätrapsi Drago, houkutuskaistassa kevätrypsi Synneva

Kylvösiemen määrä: vaihdellut kylvön aikana, 190 kpl/m2

Muokkaustapa: Syyskyntö, tasausäestys, kylvömuokkaus

Siemenen peittaus: Buteo

Kylvöpäivä: 10.5.2020

Lannoitus: Kylvölannoituksena Belor (27-3-5) 78 kgN/ha, tarkoitus levittää pintaan N-sensorilla keskimäärin 50 kgN/ha sateen alle

Rikkojen torjunta: 17.6.2020 Galera 0,3 l/ha + Dassoil 0,2 l/ha, 20.6.2020 Agil

Tuholaistorjunta: Alussa pyretroidi pelkälle houkutuskaistalle (kirpat ), seuraavaksi Decis koko alalle, 23.6. Avaunt (kuoriaiset)

Aluskasvin kylvö: Timotei aluskasvina

Havainnot:

6/2020: Sekä kirppapaine että kuoriaispaine selkeästi korkeammat rypsikaistassa kuin rapsipellon puolella. Viljelijän oman näkemyksen mukaan kaistan ansioista säästyi yksi koko alan pyretroidikierros kirpoille, sillä vain kaistan käsittely riitti. Viljelijä oli positiivisen yllättynyt tehosta ja tuloksesta, ja aikoo harkita kaistan kylvöä tulevaisuudessakin erityisesti, jos kyseessä lohko heinäpellon vieressä.

11/2020: Viljelijän kommenttina oli, että ensimmäinen kirppatorjunta riitti tehtäväksi vain kaistalle, eli se säästi yhden koko alan ruiskutuksen. Hän aikoo harkita houkutuskaistan perustamista myös jatkossa, etenkin jos öljykasvilohkon viereisellä lohkolla on kesantoa tai vastaavaa. Tällöin hän voi myös harkita, jos houkutuskaistan voisi toteuttaa sinne naapurilohkon puolelle, jolloin rapsilohko säilyisi ns. kokonaisena.

Kuvat:

Rypsikaista
Rypsikaista